[bvi]
  • Українська
  • English

Ожиріння – епідемія XXI століття

28.03.2023 в 12:40

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Сучасні люди жодною хворобою не хворіють так часто, як ожирінням. За останніми оцінками ВООЗ, більше 1 млрд людей у світі мають зайву вагу. Ця проблема актуальна незалежно від соціальної і професійної приналежності, зони проживання, віку і статі. В економічно розвинених країнах майже 50% населення мають надлишкову вагу, з них 30% страждають ожирінням. В Україні в середньому 20% осіб працездатного віку мають ожиріння і 25% – надлишкову масу тіла. Особливу тривогу викликає той факт, що з кожним роком збільшується число дітей і підлітків, які страждають на ожиріння. Вражаючі дані свідчать – щорічно, щонайменше, 2,8 мільйона чоловік вмирає в результаті зайвої ваги або ожиріння. ВООЗ розглядає ожиріння як глобальну епідемію, що охоплює мільйони людей. Людям з надлишковою вагою загрожує більша кількість хвороб, ніж людям з нормальною масою тіла. Абсолютно точно доведено зв’язок між ожирінням і
такими загрозливими для життя захворюваннями, як цукровий діабет 2-го типу, артеріальна гіпертензія, атеросклероз, деякі види злоякісних пухлин, порушення репродуктивної функції, захворювання шлунково-кишкового тракту та опорно-рухового апарату.
Ожиріння розвивається внаслідок порушення енергетичного балансу організму, коли надходження енергії з їжею перевищує енергетичні витрати організму. Надлишок калорій від з’їденого використовується для синтезу жиру, який відкладається в жирових депо. Поступово жирові депо збільшуються, маса тіла неухильно зростає.
В останні десятиліття у багатьох країнах підвищився рівень життя, змінилася структура харчування, збільшилося споживання висококалорійних продуктів з високим вмістом жиру і з низьким вмістом клітковини. Все це сприяє споживанню надлишкової енергії, а значить, і поширенню ожиріння серед все більшої кількості людей.
Незначні, на перший погляд, “маленькі слабкості”, які людина собі дозволяє, можуть привести до значного збільшення ваги. Наприклад, якщо щодня з’їдати зайву сушку, збільшення ваги складе 1,1 кг в рік, 1 столову ложку майонезу – 4,8 кг на рік.
Вага залежить не тільки від того, чим і як людина харчується, а й від того, наскільки активний спосіб життя вона веде. Як правило, сучасна людина веде, в основному сидячий спосіб, що і сприяє наростанню маси тіла і розвитку ожиріння.
Позбутися зайвих кілограмів одночасно і просто, і дуже важко. З одного боку, всі рекомендації повсякденні, з іншого – їх складно дотримуватися. Щоб схуднути без шкоди  для здоров’я, потрібен час. Швидка втрата маси тіла незабаром знову призведе до її зростання. Знижувати вагу слід поступово: на 0,5-1,0 кг на тиждень, не швидше ніж на 3-4 кг на місяць.
Налагодження правильного харчування займає центральне, визначне місце в лікуванні ожиріння. Тільки поступова, тривала зміна характеру харчування, харчових звичок що склалися, а не тимчасове обмеження вживання певних продуктів може привести до успішного зниження ваги.
Потрібно виключити або звести до мінімуму вживання продуктів з високим вмістом жиру (майонез, вершки, горіхи, насіння, ковбасні вироби, торти, тістечка, чіпси та ін.) І використовувати нежирні продукти (пісні сорти м’яса і риби, знежирені молочні продукти). Основою харчування повинні бути вуглеводи, що трудно засвоюються – хліб грубого помелу, крупи, макаронні вироби, овочі, бобові, фрукти.
Не рекомендуються продукти, що містять легкозасвоювані вуглеводи: цукор, варення, кондитерські вироби, солодкі напої та ін.
Щоб повною мірою реалізувати свій потенціал по позбавленню від зайвих кілограмів, для збільшення витрати енергії необхідно розширити свою фізичну активність.
Найпростішим, доступним і ефективним видом фізичного навантаження є ходьба 30-40 хв. на день, 4-5 разів на тиждень, і головне – регулярно.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print