[bvi]
  • Українська
  • English

Обережно, кашлюк!

10.03.2023 в 12:11

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Кашлюк – це гостра респіраторна інфекція, збудником якої є бактерія Bordetella pertussis. Захворювання передається від людини до людини. Основними симптомами є сильний нападоподібний кашель та загальна інтоксикація організму.
Найважче переносять ці захворювання немовлята та діти до трьох років. Майже половина дітей до 1 року потребують госпіталізації. Значно легший перебіг має хвороба у дорослих та дітей старшого віку, але саме вони є носіями та поширювачами інфекції.
Головними ускладненнями кашлюку у дітей є:
 пневмонія;
 судоми;
 зупинка дихання у новонароджених;
 енцефалопатія;
 втрата свідомості;
 проблеми з сечовиділенням;
 різка та надмірна втрата ваги.
Симптоми кашлюку
Як вказувалось вище, головний симптом захворювання – нападоподібний кашель, який
може тривати більше двох тижнів.
Крім цього у дитини може спостерігатись:
 свист під час вдихання;
 напади блювання після нападу кашлю;
 слабкість;
 підвищення температури тіла.
Діагностика та лікування
Для підтвердження діагнозу проводять лабораторні дослідження: виявлення збудника в біологічному матеріалі та аналіз крові на антитіла до бактерії.
У разі підтвердження діагнозу проводять негайне симптоматичне та антибактеріальне лікування. Лікування антибіотиками не проводять, якщо кашель триває більше 3-х тижнів, або якщо дитина молодша 1 року. Також не призначають антибіотики вагітним. Дітям старше 5 років для полегшення приступів кашлю можуть призначити муколітичні засоби.
Профілактика
Головною профілактикою кашлюку є вакцинація, яка проводиться згідно з Національним календарнм щеплень або за індивідуальним графіком, складеним педіатром. Щеплення не є гарантованим захистом проти хвороби, але значно полегшує перебіг захворювання у разі зараження.
У разі, якщо був контакт із хворою особою на кашлюк, в якості профілактики призначають антибіотики в такому самому дозуванні та за такою ж схемою, як з терапевтичною ціллю. При цьому антибіотики призначають незалежно від наявності щеплення проти кашлюка. У разі відсутності щеплення негайно проводять або продовжують вакцинопрофілактику.
Хворий на кашлюк є носієм збудника протягом 3-х тижнів після виявлення перших симптомів. Тому для запобігання розповсюдження хвороби хворий на кашлюк має залишатись на самоізоляції протягом цього терміну.
Бережіть себе та своїх близьких!

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print