[bvi]
  • Українська
  • English

Нове в законодавстві. Ринок земель сільськогосподарського призначення відкрито!

09.07.2021 в 13:09

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

01.07.2021 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», норми якого передбачають поступове та помірне зняття обмежень, так званого мораторію щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

Так, відповідно до статті 130 Земельного кодексу (в новій редакції) набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть: громадяни України; юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади; територіальні громади; держава.

В той же час пункт 15 розділу Х Перехідні положення Земельного кодексу України (в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» від 31.03.2021 № 552-ІХ) протягом трьох років, а саме до 1 січня 2024 року обмежує громадян України щодо перебування в їхній власності сільськогосподарських земельних ділянок площею не більше 100 гектарів.

Також вищезазначена норма з 1 січня 2024 року «відкриває» наступний етап зняття обмежень щодо обігу земель сільськогосподарського призначення  та дозволяє купівлю-продаж або відчуження в інший спосіб на користь юридичних осіб земельних ділянок, які перебувають у приватній власності і віднесені до земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв). Угоди (у тому числі довіреності), укладені до цього часу, а так само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє (у тому числі укладення попередніх договорів), є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення).

Доповнивши розділ Х Перехідні положення Земельного кодексу України пунктом 22, законодавець подбав про встановлення ціни на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв): «До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку».

Водночас прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» від 31.03.2021 № 552-ІХ законодавець категорично визначив режим для земельних ділянок сільськогосподарського призначення на тимчасово окупованих територіях України. Зокрема, новий пункт 14-1 розділу Х Перехідні положення Земельного кодексу України передбачає:

“14-1. Забороняються відчуження земельних часток (паїв), земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності, відчуження та зміна цільового призначення земельних ділянок сільськогосподарського призначення приватної власності, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), розташованих на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, крім передачі їх у спадщину. Угоди (у тому числі довіреності), укладені під час дії заборони на купівлю-продаж або відчуження в інший спосіб земельних ділянок та земельних часток (паїв), визначених цим пунктом, у частині їх купівлі-продажу та відчуження в інший спосіб, а так само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє, є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення)”

Для іноземних громадян та юридичних осіб, осіб без громадянства частиною першою статті 130 Земельного кодексу передбачені особливі умови набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Незмінною залишилась доля земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності. Так, відповідно до частини сьомої статті 130 Земельного кодексу України продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності забороняється.

 

print