[bvi]
  • Українська
  • English

Інформація з питань пенсійного забезпечення громадян та діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

15.05.2023 в 13:55

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Запитували?Відповідаємо!
Чи отримаю я допомогу по вагітності та пологах, якщо підприємство, на якому я працюю, знаходиться у періоді простою?
Так, отримаєте.
 Відповідно до ст. 18 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” №1105-XIV у разі надання застрахованій особі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у період простою підприємства, установи, організації не з вини застрахованої особи допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на таку відпустку.
Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є листок непрацездатності. Вона надається у розмірі, який компенсує 100% середньої заробітної плати. Дата фінансування такої допомоги залежить від дати прийняття заяви-розрахунку, яку роботодавець подає за лікарняним.
 Розʼяснення щодо виплат за лікарняними по вагітності та пологах дивіться за посиланням https://is.gd/ervz6r
Перевірити формування е-лікарняного можна онлайн на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України http://portal.pfu.gov.ua
Возможно, это изображение 1 человек и текст
ДО УВАГИ ПЕНСІОНЕРІВ, ОТРИМУВАЧІВ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ
15.05.2023 на території Донецької області працюватимуть наступні поштові відділення, де можливо отримати пенсійні виплати, субсидії, пільги та страхові виплати.
Перелік за посиланням – https://bit.ly/3nWL76E
Возможно, это изображение текст
Відповідно до ст.115 Закону України від 09.07.2003 № 1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право на призначення дострокової пенсії за віком мають жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.
За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей здійснювалося батьком, батьку призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менше ніж 20 років.
До трудового стажу до 01.01.2004 року включався час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку.
Починаючи з 01.01.2004 час догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку зараховується до страхового стажу матері за умови, якщо особа доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку, та за умови отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Починаючи з 01.01.2005 цей період зараховується до страхового стажу за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Для призначення дострокової пенсії за віком необхідно надати наступні документи:
– заява;
паспорт, ідентифікаційний код;
трудова книжка та інші документи, що підтверджують набутий страховий стаж;
свідоцтва про народження дітей;
паспорти дітей (за наявності).
Відповідно до пункту 8 статті 1 Закону України від 01.06.2003 № 1767-ІІІ «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» матерям, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, при цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку, до розміру пенсії призначається надбавка – пенсія за особливі заслуги перед Україною в розмірі від 35% до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (залежно від кількості дітей).
Якщо у разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання дітей до зазначеного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.
Відеоінструкція як заяву для призначення дострокової пенсії через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua дивіться за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=mKbkUM5fTek
Актуальні новини та роз’яснення з пенсійного законодавства дивіться також на нашому телеграм-каналі https://t.me/PensFond_dn
Возможно, это изображение 6 человек, ребенок и текст
Запитували❓ Відповідаємо❗️
❓В цьому році моєму батьку виповнилося 60, він має 31 рік страхового стажу. Зараз батько знаходиться на тимчасово окупованій території та не може подати заяву на призначення пенсії. З якої дати йому буде призначена пенсія?
✅ З дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку.
🔰 Законом України від 09.07.2003 № 1058 “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, з урахуванням внесених до нього змін, визначено строки призначення пенсій особам, які не змогли вчасно звернутись за призначенням пенсії у зв’язку з проживанням на території, де ведуться бойові дії або на тимчасово окупованій території.
ℹ️ Актом передбачено, що тимчасово для таких осіб, за зверненнями про призначення пенсії, що надійшли у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, пенсія (за умови, що строк звернення за призначенням відповідної пенсії не сплив станом на 24 лютого 2022 року) призначається:
🔹за віком – з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку;
🔹по інвалідності – з дня встановлення інвалідності;
🔹у зв’язку з втратою годувальника – з дня, що настає за днем смерті годувальника;
🔹за вислугу років – з дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року.
👆Такі пенсії обчислюються з урахуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, з якого призначено пенсію.
💻Заяву на призначення пенсії можна подати онлайн через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua. Детальніше ➡️ https://bit.ly/3I7HQIN
Возможно, это изображение текст
print