[bvi]
  • Українська
  • English

Держенергоефективності представило місцевим громадам переваги впровадження «зелених» проєктів

25.06.2021 в 14:30

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

«Зелені» проєкти – це можливості для сталого економічного розвитку громад», – повідомив Костянтин Гура, в.о. Голови Держенергоефективності, на онлайн-семінарі для громад, ініційованому Агентством з відновлюваної енергетики.

 

Проєкти з використанням відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива вирішують не лише питання енергозабезпечення громади, а й сприяють економічному розвитку, створенню робочих місць, поповненню бюджетів.

 

«70 млрд євро – такий потенціал «зеленого» фінансування в Україні до 2030 року. Про це говорить оцінка IFC. Це кошти, які можуть зайти в економіку та мати мультиплікативний ефект», – повідомив К.Гура.

 

За останні роки було зроблено чимало для суттєвих зрушень у цій сфері. У результаті протягом 2010-2019 років, відповідно до Енергетичного балансу, частка відновлюваних джерел енергії у валовому кінцевому енергоспоживанні збільшилась майже у 3 рази: з 2,9 % до 8,1%.

Крім цього, із 2014 р. по квітень 2021 року введено в експлуатацію
2,5 ГВт нових потужностей в альтернативній теплоенергетиці. На законодавчому рівні діє тариф на теплову енергію з альтернативних видів палива, що на 10% нижчий за тариф на теплову енергію з газу. Тож, тепло «не з газу» дешевше для споживачів, а інвестори мають гарантований тариф.

«Ми маємо продовжити тренд розвитку «зеленої» енергетики.Важливо переходити на систему аукціонів, прийняти цілий пакет готових законопроєктів у біоенергетиці і запровадити NetMetering, гарантії походження енергії із відновлюваних джерел енергії», – пояснив К.Гура.

У свою чергу, Юрій Шафаренко – заступник Голови Держенергоефективності детально представив переваги усіх законопроєктів, які мають на меті сприяти інвестиціям у відновлювану енергетику України. Йдеться про законопроєкти щодо:

  • щодо стимулювання вирощування енергорослин на маргінальних землях;
  • щодо запровадження конкурентного ринку твердих біопалив;
  • щодо розвитку сфери виробництва та використання біометану;
  • щодо звільнення біопалива від податку на СО₂;
  • щодо розвитку ринку рідких біопалив.

 

«Розвиток сфери виробництва біометану є важливим не лише з точки зору зменшення енергетичної залежності, а й з точки зору підтримки нашої газотранспортної системи, – пояснив Юрій Шафаренко. – Майже 8 млрд м3 у рік – потенціал заміщення газу біометаном. Це 25% нашого річного внутрішнього споживання газу і, що вкрай важливо, близько 50% імпорту блакитного палива».

Ще один перспективний напрям, над розвитком якого ведеться активна робота, – це воднева енергетика.

 

Довідково:

 

Презентація Юрія Шафаренка, заступника Голови Держенергоефективності, – «Розвиток відновлюваної енергетики в Україні»: https://saee.gov.ua/sites/default/files/blocks/24.06.2021_Prezentatsiya_Shafarenko_Vidnovlyuvana%20enerhiya.pdf

 

Управління комунікації і зв’язків з громадськістю

 

print