[bvi]
  • Українська
  • English

Декларування – 2019: практична допомога жителям сільської місцевості

18.03.2019 в 14:49

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Фахівці Покровсько-Добропільського управління ГУ ДФС у Донецькій області продовжують активну інформаційну та консультативну роботу по наданню допомоги громадянам у складанні річних податкових декларацій про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за 2018 рік.

Керівництвом управління заплановані і проводяться семінари та також виїзні зустрічі фахівців підрозділу до віддалених куточків Добропільського, Покровського та Олександрівського районів.

На зустрічах з селянами податківці наголошують, що податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю) є орендар. Доходи від надання в оренду нерухомого майна оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок.

Обов’язок щодо подання Декларації виникає, зокрема, у разі отримання у 2018 році доходів від оренди майна фізичної особи, в тому числі оренди земельного паю, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання. Тобто, власник земельного паю (орендодавець) повинен самостійно нараховувати та сплачувати в бюджет податок, якщо орендарем є фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання.

Податківці наголосили, що громадяни, які самостійно обробляють земельні ділянки, надані їм у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення особистого селянського господарства, та земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких перевищує 2 гектари, повинні декларувати дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції (ставка податку на доходи фізичних осіб – 18 відсотків). Крім того, з суми орендної плати за земельну ділянку (пай) стягується також військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

Під час зустрічей з платниками фахівці фіскального органу радять не зволікати з декларуванням минулорічних статків та нагадують про те, що основний податок, завдяки якому наповнюється їх сільський бюджет, це податок на доходи фізичних осіб.

Станом на поточну дату свій конституційний обов’язок щодо декларування минулорічних статків виконали 997 громадян нашого регіону, задекларувавши 20,3 млн.грн. доходів, з яких нараховано понад 1,9 млн.грн. податку на доходи фізичних осіб та 242,2 тис.грн. військового збору.

Нагадуємо, що Декларація за минулий рік подається до 1 травня 2019 року до податкової інспекції за місцем реєстрації. Сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із задекларованих доходів необхідно до 1 серпня поточного року. Громадяни, які мають право на отримання податкової знижки, реалізувати його зможуть до 31 грудня 2019 року включно.

 

 

 

 

Покровсько – Добропільське управління

ГУ ДФС у Донецькій області

print