[bvi]
  • Українська
  • English

Безпека в перукарнях і салонах краси

21.09.2022 в 10:09

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Сьогодні салони краси та перукарні надають і чоловікам, і жінкам десятки послуг, які
повинні бути не тільки високої якості, але і безпечні для здоров'я, бо прирівнюються до медичних маніпуляцій.
Безроздільно довіряти усьому, на чому висить вивіска «Салон краси», на жаль, не можна.
Причина, з якої варто поговорити про безпеку, ясна: всі манікюрні та педікюрні кабінети
потенційно є зонами ризику зараження: грибками, бородавками, бактеріальними інфекціями, гепатитами та ВІЛ – ось стислий список інфекцій. Приклади деяких захворювань, які можна «підхопити» у закладах, де працюють недобросовісні працівники індустрії краси. Стафілокок, стрептокок – найпоширеніші інфекції. Якщо на шкірі голови, обличчі є мікротравми, заразитися можна у перукарні, після розчісування інфікованим гребінцем або гоління.
У манікюрному кабінеті, де тепло і волого, підвищується ризик зараження грибковими
захворюваннями. Якщо нігтьова пластинка цілісна, то малоймовірно, щоб грибок туди потрапив, але будь-яке механічне пошкодження нігтьової пластинки або шкіри – це фактор ризику.
Стафілокок – це одна з найнебезпечніших інфекцій. Зараження стафілококом відбувається
через порушення цілісності шкірного покрову і має наступні наслідки – гнійники, менінгіт, запалення легенів, сепсис.
Бородавки не так небезпечні, але вносять у життя почуття незручності. Бородавки – це
вірусне захворювання, вірус може проникати через ранки, садна і подряпини, а в манікюрному кабінеті причиною зараження може стати недостатньо ретельно оброблений інструмент.
А неприємні випадки відбуваються, при чому в салонах різної цінової категорії і по всьому
світу. В Україні питання безпеки ще більш актуальне, тому що з усіх видів манікюру і педикюру, які існують на ринку, найпопулярнішими все ж такі є обрізні. Справа тут в нашій традиції – культура доглядати за руками прийшла до нас зі сходу, а там був поширений саме обрізний манікюр. Але зрізання кутикули саме по собі небезпечно: кутикула – природний бар’єр, який оберігає ніготь від інфекції, а процедура припускає, що цей бар’єр буде порушений.
Інструменти багаторазового застосування, які задіяні при проведенні маніпуляцій, це
потенційно небезпечний фактор передачі, тому що інфікуюча доза дуже мала, а час знаходження на предметах побуту великий. Для роботи з кожним клієнтом майстер повинен використовувати стерильний інструментарій та чисту білизну. Щоб запобігти зараженню протерти інструменти просто спиртом чи перекисом водню недостатньо – а так часто роблять працівники багатьох салонів. За санітарними вимогами інструмент багаторазового використання має проходити
стерилізацію.
Теж стосується і перукарського інструменту, який не тільки чиститься, але й дезінфікується.
Наприклад, всім відомо, що майстер манікюру для роботи повинен мати мінімум 2-3 комплекти інструментів. Але чомусь завжди забувається про те, що і перукар повинен мати таку ж кількість робочого інструменту. Справжньою знахідкою є використання одноразових інструментів: пилок для нігтів, одноразової білизни і серветок тощо. Біда тільки в тому, що якість одноразових інструментів все-таки відстає від справжнього інструмента.
Підводячи підсумки, можна скласти короткий перелік питань, про які необхідно пам’ятати
при відвідуванні салонів краси:
– коли вибираєте салон, обов’язково зверніть увагу на манікюрний кабінет: він повинен бути
чистим, як операційний кабінет;
– подивіться, як виглядає майстер – адже цій людині ви довіряєте не тільки красу, але і своє
здоров’я. В ідеалі в зовнішньому вигляді майстра повинні поєднуватися доглянутість працівника салону краси і стерильність медичної сестри – перед обслуговуванням кожного відвідувача перукар, спеціаліст з манікюру, педикюру повинен вимити руки з милом, а також провести візуальний огляд волосся, нігтів, ділянок шкірного покрову. Забороняється обслуговування клієнтів з відкритими ранами і мікротравмами; зі змінами шкірного покрову, нігтів і волосся;

– не соромтеся, попросіть показати і розповісти, як відбувається обробка інструменту, з’ясуйте, як зберігаються вже оброблені інструменти;
– для роботи з кожним клієнтом майстер повинен використовувати стерильний інструментарій та
чисту білизну. Після обслуговування кожного клієнта повинна проводитися дезінфекція
відпрацьованого інструментарію;
– використані серветки та інструменти повинні бути прибрані до того, як ви сядете до майстра, а робочий стіл, ванночка для рук, ванна для педикюру повинні бути вимиті до вашого приходу.
– одноразові інструменти повинні бути використані тільки один раз – для вас;
– якщо ви бачите якусь пляму на серветці, попросіть її замінити – питайте про все, що вам цікаво, і про все, що викликає у вас сумнів.
Дбайте про своє здоров’я.
Заступник завідувача Добропільської філії ДУ «Донецький ОЛЦКПХ МОЗ» Неля КІРІЄНКО

print