[bvi]
  • Українська
  • English

ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ ТА ПРОФІЛАКТИКА МЕНІНГОКОКОВОЇ ІНФЕКЦІЇ У ДІТЕЙ

22.12.2022 в 15:49

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Менінгококова інфекція — смертельно небезпечне захворювання, яке може призвести до летального випадку за декілька годин (блискавична форма).

Чисельність смертельних випадків у пацієнтів з менінгококовою інфекцією в Україні досягає 11-17%. За даними вітчизняної медичної статистики, щорічно інфекція забирає кілька десятків життів. Найбільше страждають діти віком від 2 місяців до 14 років і люди з ослабленим імунітетом.

Приблизно у кожного двадцятого пацієнта після антибактеріальної терапії менінгококової інфекції спостерігаються ускладнення хвороби.

Менінгококова інфекція — це бактеріальна форма менінгіту, хвороби, що супроводжується запаленням оболонок головного і спинного мозку. Патогенний мікроорганізм, що викликає інфекцію, — бактерія Neisseria meningitidis. Учені виявили 12 серологічних груп (типів) бактерії, найчастіше в ролі збудників виступають серотипи А, В і С.
Хвороба передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом внаслідок тісного і довготривалого контакту. Зараження зазвичай відбувається під час чхання, кашлю, поцілунку, а також за умови спільного проживання з хворою людиною або носієм Neisseria meningitidis. За різними даними, бактеріоносіями є 10-20% населення.

ЯК ПРОЯВЛЯЄТЬСЯ МЕНІНГОКОКОВА ІНФЕКЦІЯ — СИМПТОМИ ТА НАСЛІДКИ
Менінгококова інфекція протікає в декількох клінічних формах.

Один з діагнозів — назофарингіт, найлегша форма, що протікає як звичайна застуда із гнійними виділеннями з носа.
За відсутності лікування і при ослабленому імунітеті інфекція може викликати запалення мозкових оболонок — в цьому випадку у пацієнта діагностується менінгококовий менінгіт.
Найважчий та найнебезпечніший стан — менінгококцемія, або менінгококовий сепсис, який розвивається за умови попадання інфекції в кров.
При сепсисі висока вірогідність летального випадку. Більшість дітей переносять інфекцію у важкій формі, тоді як дорослі є носіями інфекції.

Симптоми менінгококової інфекції

Захворювання розпочинається з різкого і швидкого підвищення температури — до 39-40 °С. Дитина страждає від лихоманки, тяжких головних болів, болів у м’язах і суглобах. Інші характерні ознаки, які повинні насторожити: світлобоязнь, прискорене дихання, зміна кольору шкіри, висип. Менінгококовий висип спочатку проявляється у вигляді рожевих плям, які поступово розростаються і набувають яскравого багряного кольору. Перші плями зазвичай виникають у нижній частині тіла — на ногах, сідницях — і поступово розповсюджуються по всьому тулубу.

Згадані вище симптоми менінгококової інфекції можуть спостерігатися наприкінці першого або початку другого дня захворювання. Щоб врятувати дитину, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою — не зволікати!

Фахівці наголошують: звертатись до медичної установи за добу від початку інфекції — запізно. У багатьох випадках не вдається уникнути ускладнень, серед яких: втрата слуху, ушкодження мозку і, як результат, відставання у розумовому розвитку у дітей, та інше.

НАЙКРАЩИЙ ЗАХИСТ — ПРОФІЛАКТИКА МЕНІНГОКОКОВОЇ ІНФЕКЦІЇ
Навіть у разі негайного звернення до лікаря, ризики смертельного результату та небезпечних наслідків для здоров’я дуже високі, тому важливо приділити значну увагу профілактиці. Єдиний ефективний спосіб попередження інфекції — вакцинація.
Кожні 7-14 років спостерігаються епідемії менінгіту. У разі несвоєчасного звернення за допомогою менінгококова інфекція в 50% випадків призводить до смерті пацієнта. Ефективність вакцинації перевищує 93%, і найкращі результати — після щеплень в ранньому дитячому віці.

Щоб мінімізувати ризики інфікування, рекомендуємо потурбуватися про вакцинацію дитини до того, як вона почне відвідувати місця з великим скупченням людей — дитячий садок, школу.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print