Профілактика харчових отруєнь
Харчові отруєння
Харчове отруєння виникає внаслідок вживання несвіжої чи зіпсованої їжі, інфікованих продуктів.
Харчові отруєння спричиняють бактерії чи продукти їхньої життєдіяльності — токсини (отруйні речовини).
Профілактика харчових отруєнь
Для профілактики харчових отруєнь та кишкових інфекцій слід:
Не можна вживати продукти, якщо:
- вони мають неприємний запах чи непривабливий вигляд
- упаковка зім’ята або пошкоджена
- на упаковці не зазначено обов’язкових відомостей про склад продукту, термін його придатності і виробника
- термін придатності продукту закінчився
- продукти запліснявілі чи підгнилі
Симптоми харчового отруєння
- загальна слабкість
- блідість, спрага
- прискорене серцебиття
- утруднене дихання
- головний біль
- біль у животі
- нудота, блювання
- підвищена температура тіла до 38-40 °С
- пронос, діарея
- спазми, судоми
Якщо в людини з’явилися симптоми харчового отруєння, слід надати домедичну допомогу до приїзду лікаря.
Домедична допомога в разі харчових отруєнь та кишкових інфекцій
Причина харчових отруєнь — вживання зіпсованих чи інфікованих харчових продуктів. Щоб уникнути небезпеки, слід додержуватися профілактики харчових отруєнь. Кожен має вміти надати домедичну допомогу постраждалому до приїзду лікаря.
Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»