• Українська
  • English

Чому не можна довіряти народним методам перевірки грибів?

23.04.2025 в 10:53

Весна — час, коли природа прокидається, а з нею й з’являються перші весняні гриби. Багато хто вирушає до лісу в пошуках зморшків, строчків та інших «дарів весни». Але разом із грибною романтикою зростає й ризик отруєння. Особливо небезпечно покладатися на народні методи перевірки грибів, які передаються з вуст у вуста, але не мають наукового підґрунтя .

  1. Цибуля, срібна ложка або часник не рятують!

Кажуть, якщо відварити гриби з цибулею чи срібною ложкою, то отруйні гриби «видадуть себе» — потемніють. Але це міф! Потемніння — це реакція з білками або ферментами, яка не має жодного стосунку до токсинів. Навіть отруйний гриб може не змінити колір.

  1. «Якщо тварини їдять — значить, можна»?

Ні в якому разі! Деякі отруйні гриби не викликають отруєнь у тварин, але є смертельно небезпечними для людей! Наприклад, бліда поганка, яка викликає фатальні ураження печінки, може бути абсолютно нешкідливою для равликів або білок.

  1. «Знаю цей гриб з дитинства»

Навіть досвідчені грибники іноді плутають їстівні гриби з отруйними двійниками. Особливо небезпечні схожі на шампіньйони чи маслюки мухомори або павутинники, які не завжди мають яскраві кольори!

  1. Грибні токсини — невидимі і стійкі

Отрути у грибах не зникають при термічній обробці! Вони не мають запаху чи смаку. І навіть маленький шматочок отруйного гриба у супі — це реальна загроза життю.

Що робити?

  • Збирайте лише добре знайомі гриби!
  • Не купуйте гриби з рук або на стихійних ринках.
  • При перших ознаках отруєння — негайно звертайтесь до лікаря!

❗ Жоден народний метод не замінить знань та обережності. Краще не ризикувати життям заради смаженої сковорідки грибів.

 

Добропільська філія

ДУ «Донецький ЛЦКПХ МОЗ»

print