[bvi]
  • Українська
  • English

ЯК НЕ ОТРУЇТИСЯ ПІД ЧАС НОВОРІЧНИХ СВЯТ

26.12.2023 в 18:25

Sorry, this entry is only available in Українська.

Новорічні свята завжди супроводжуються посиденьками за столом, але свято може бути зіпсовано, якщо не приділити достатньої уваги продуктам, які вживати під час застілля. Одним з негативних наслідків необачності може стати отруєння чи захворювання на гострі кишкові інфекції.

Поради як уникнути неприємностей та провести свята без небажаних втручань:

  • купуйте продукти харчування в спеціалізованих магазинах, обов’язково звертайте увагу на терміни реалізації, умови зберігання та вигляд упаковки;
  • відмовтесь від закупів на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не слід купувати продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються;
  • не вживайте продуктів та напоїв термін споживання яких закінчився та при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
  • вживайте тільки свіжоприготовлену їжу; салати зберігайте в незаправленому виді, засмачувати їх слід безпосередньо перед вживанням, адже їх термін придатності вичерпний, наприклад, у майонезних салатів – це не більше 24 годин, овочевих на олії – 36 годин, але це діє тільки за умови дотримання температурних вимог,
  • зберігайте їжу при безпечній температурі: не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години; приготовані страви слід зберігати гарячими (60 °С) аж до подавання до столу; не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • для приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості;
  • свіжі овочі, фрукти ретельно промивайте водою, при сильних забрудненнях їх слід обдавати окропом;
  • зберігайте сирі продукти, наприклад м’ясо та рибу, окремо від готових страв;
  • ретельно готуйте їжу: старанно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти; доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С; пам’ятаємо, що сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу.

Терміни зберігання найбільш популярних новорічних страв та продуктів у холодильнику:

  • для салату «Оселедець під шубою», оскільки потрібен час на просочення – 24 години;
  • для салату «Олів’є» в заправленому вигляді – 4 години;
  • для класичного салату «Крабовий» з різними додатковими інгредієнтами – 24 години (у заправленому вигляді) та 48 годин (без заправки).

У випадку виявлення перших ознак гострого кишкового захворювання чи харчового отруєння – болю у животі, блювання, проносу, підвищеної температури тіла – необхідно терміново звернутись до лікаря.

Не слід займатися самолікуванням, адже названі захворювання можуть викликати розвиток інтоксикації, що супроводжується сильним зневодненням організму. Зволікання можуть коштувати не тільки здоров’я, але й життя.

Бережіть себе та своїх близьких, турбуйтеся про здоров’я та оминайте сумнівні продукти харчування!

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

 

print