[bvi]
  • Українська
  • English

Гострі кишкові інфекції та їх профілактика

13.07.2022 в 15:22

Sorry, this entry is only available in Українська.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група гострих інфекційних захворювань, що
викликаються різними мікроорганізмами, які локалізуються переважно в
кишечнику людини і характеризуються розвитком діареї. Найбільшу небезпеку
становлять для дітей і осіб похилого віку внаслідок швидкого зневоднення організму.
Гострі кишкові інфекції широко поширені і являють собою серйозну проблему,
особливо серед дитячого населення. За даними ВООЗ у дітей ГКІ займають друге місце
після гострих респіраторних інфекцій, а у дорослих на їх частку припадає близько третини
всіх випадків захворювань. Згідно з офіційною статистикою, в Україні щороку
реєструється 50-60 тисяч випадків інфекційних діарей у дітей, з яких 20-30 закінчуються
летально.

Причини гострої кишкової інфекції

Джерелом інфекції є хвора людина або носій, який виділяє збудників у навколишнє
середовище з випорожненнями і/або блювотними масами. Інфекційний період триває з
моменту виникнення перших симптомів хвороби і триває до закінчення відповідної
симптоматики (діареї). В міру поліпшення стану хворих і зменшення клінічних проявів
заразність знижується, але ще може зберігатися протягом тривалого часу. При вірусній
інфекції хворий може бути заразним до 2 тижнів після одужання. Закінчення заразного
періоду можна визначити тільки за допомогою лабораторної діагностики. Значну роль у
поширенні інфекції відіграють хворі зі стертими формами, у яких діагноз не був
встановлений. Залишаючись в колективах, вони сприяють поширенню інфекції серед
оточуючих.
Зараження відбувається аліментарним шляхом (при вживанні їжі і/або води, що
містить збудника захворювання), при деяких вірусних інфекціях можливий повітряно-
крапельний механізм передачі. Діти молодшого віку частіше заражаються контактно-
побутовим шляхом, так як у них ще не достатньо розвинені гігієнічні навички.
Провідним симптомом при ГКІ є діарея. Залежно від причини і рівня ураження
кишечника виділяють наступні форми інфекційних діарей:
– Інвазивні діареї. Збудники – бактерії або найпростіші. Переважно уражується
товстий кишечник з розвитком коліту: cальмонельоз, дизентерія, ієрсиніоз,
ешерихіоз, кампілобактеріоз, гостра кишкова інфекція, викликана синьогнійною
паличкою, клостридіями, клебсієлами, протеєм, черевний тиф, амебіаз та інші.
– Секреторні діареї. Найчастіше причиною стають віруси або бактерії, що виділяють
ентеротоксин. Характеризуються переважним ураженням тонкого кишечника з
розвитком ентериту (ротавіруси, норовіруси, ентеровіруси, коронавіруси,
аденовіруси, астровіруси, реовіруси, каліцивіруси, ентеропатогенні і
ентеротоксигенні кишкові палички).

Загальні симптоми гострих кишкових інфекцій

Інкубаційний період (з моменту потрапляння збудника до появи перших ознак
хвороби) триває від 6 годин до 2 діб.
Практично будь-яка кишкова інфекція характеризується розвитком основних
синдромів різного ступеня вираженості:

– Інфекційно-токсичний синдром (ІТС). Проявляється підвищенням температури і
симптомами інтоксикації (слабкість, запаморочення, ломота в тілі, нудота, іноді на
тлі високої температури блювота). Для деяких інфекцій підвищення температури
не є характерним (наприклад, холера).
– Кишковий синдром. Симптоматика залежить від рівня ураження шлунково-
кишкового тракту і відповідає гастриту, ентериту, коліту, гастроентериту,
ентероколіту та гастроентероколіту.
Симптоми, при яких потрібно негайно звернутися за медичною допомогою:
– часті рідкі випорожнення більше 5 раз на добу у дорослого;
– багаторазова блювота;
– висока температура з діареєю і блювотою;
– кров у випорожненнях;
– переймоподібні болі в животі будь-якої локалізації.
Профілактика кишкових інфекцій

Специфічної профілактики (тобто вакцин або анатоксинів) ні для однієї з цих інфекцій
немає. Застосовуються тільки неспецифічні профілактичні заходи:
  дотримання індивідуальних гігієнічних заходів;
 вживання кип'ячої або бутильованої води;
 миття рук після туалету;
 відмова від вживання сирих яєць (навіть зібраних від власних же птахів);
 достатня термічна обробка м’яса;
 детальний перегляд термінів придатності тих продуктів, які ви збираєтеся купувати;
 миття овочів, ягід, зелені, фруктів перед вживанням;
 зберігання готової продукції в холодильнику;
 відмова від годування немовлят нерозведеним коров’ячим чи козячим молоком;
 підтримка достатніх санітарних умов в будинку/квартирі;
 якщо в родині хтось захворів – кип’ятіння його посуду, відмова від вживання їжі з одного
посуду, знезараження випорожнень хлорвмісними препаратами.
Правила профілактики можуть здатися занадто очевидними, тим не менш, раз
кишкові інфекції атакують, значить, профілактика не настільки ефективна, як могла б
бути.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print