[bvi]
  • Українська
  • English

Ботулізм, це небезпечно!

12.06.2023 в 16:47

Sorry, this entry is only available in Українська.

У зв`язку  з  виникненням  надзвичайної ситуації  через підрив греблі Каховської ГЕС в цьому регіоне  почався масовий мор риби. Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така ж ситуація і на Дніпропетровщині  та   найближчими днями може розвинутися в інших постраждалих регіонах країни.

Нагадуємо: мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини! Одну з найбільших загроз може становити ботулізм.

Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, які містять ботулотоксин – одну з найсильніших отрут від усіх відомих біологічних отрут.

Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).  Чим важче захворювання, тим  коротший інкубаційний період. Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності  хвороби.

Симптоми ботулізму включають:

  • порушення зору:”сітка або туман” перед очима, двоїння предметів,
  • важкість читання,що пов’язане  з паралічем  очних м’язів.
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити (може змінитися тембр голосу),
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
  • запаморочення, сильний головний біль,безсоння,
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання,
  • послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп),
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Причиною ботулізму  може бути споживання копченої, в’яленої, сушеної риби,  будь-яких  м’ясних, грибних страв , виготовлених  в домашніх умовах  та продукція, упакована під вакуумом.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком.

Профілактика ботулізму:

  • утриматись від вживання в’яленої та копченої риби, виловленої у травні та червні, яка пережила зимову задуху, мор та скоріше за все заражена збудником
  • категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
  • не вживати їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:
  • роздуті банки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, з яких щось витікає;
  • банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
  • не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
  • не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали або транспортували належним чином.

Будьте пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікаря.

Памятайте:   хворобу легше попередити, ніж лікувати!

 

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print